Meriam Park: Leon Kriers nya skapelse i USA.
Många ser nog USA som ett förlorat land när det gäller städer. Stora delar av landet består ju av oändliga villamattor, motorvägar och stormarknader. De flesta gamla städer har förstörts genom att brutala trafikleder dragit in mot centrum där det uppförts höghus på höghus. Vad den svenska pressen emellertid inte informerar om är den urbana renässans som pågår i USA sedan tio år tillbaka. Det byggs städer igen efter klassisk europeisk modell, som t ex "Kentlands "eller "Ion Village." Funktionsblandade städer, med smala gator och mänsklig skala. Stadsplanerarrörelsen New Urbanism har på drygt tio år erövrat nästan fem procent av den amerikanska byggmarknaden. För en snabbintro "se här."
Nyheten för dagen är att luxemburgaren Leon Krier, en av de ledande teoretikerna inom området, äntligen fått designa en ny stad i USA: Meriam Park. Se "New Urban News" under rubriken Krier movs. Det är ett rätt stort projekt med 1500 bostäder och rejält med utrymme för kommersiell verksamhet.
men har new urbanism blitt bygd i europa eller asia ?canda? er det tilfeldig at new urbanism omtrent blir byggd samme sted der green party har inflytelse ?
Posted by: hansrn | februari 22, 2004 at 22:50
Ja, det har byggts en del i Europa som passar in i beteckningen New Urbanism. Av de mest kända projekten kan nämnas Poundbury (http://www.poundbury.org) i Storbritannien, Brandenvoort (http://www.brandevoort.nl) i Holland. Återuppbyggnaden av Beirut är också ett exempel. De flesta miljövänner är faktiskt för New Urbanism eftersom täta städer sparar naturmark.
mvh
Peter
Posted by: Peter | februari 24, 2004 at 21:27
Man skulle väl även kunna kalla Jakriborg (http://www.jakri.se/) i Hjärup för ett new urbanism projekt?
Posted by: Jonas | februari 27, 2004 at 14:07
Jakriborg kan man absolut kalla för New Urbanism, inte nödvändigtvis för den medeltida stilen även om den kan ses som ett exempel på pluralism, men absolut för strukturen.
Posted by: Peter Elmlund | februari 28, 2004 at 22:54